EKKM 2016 / 2017

EKKMi 2016. aasta hooaeg jõudis mitteformaalse lõpuni 16. detsembril toimunud EHA peoga ja 2017. aasta näitusehooaeg algab aprilli teises pooles. Ebaregulaarsete off-season üritustega saab ennast kursis hoida EKKMi ja EKKMi Kohviku Facebooki lehel. Ettevalmistused uueks hooajaks juba käivad.

TLDR

*2017. aasta näitusehooaeg algab aprilli teises pooles.

*EKKMi tiimiga liituvad Laura Toots ja Kirill Tulin.

*Köler Prize muutub üleaastaseks. Järgmine toimub 2018 kevadel ja nominendid selguvad 2017 kevadel.

*2017 näitused:

I näitus: Dénes Farkas soolo, kuraator Ingrid Ruudi (aprill)

II näitus: Marten Esko & Johannes Säre – EKKM 10? Mis edasi? (juuni)

III näitus: Evelyn Raudsepp – Kunstihall vol. 2. (august)

IV näitus: Laurence Rassel & Soledad Gutiérrez – Vestlevad kujutised / Fotokuu (september)

V näitus: Kirill Tulin soolo / I korrus (november)

2016. aastal viis EKKM ellu või algatas erinevates mahtudes kaheksa projekti

Aasta algul lõppes edukas rändnäituseprojekt “Kohatu” lõpppeatusega Elvas. Hooaja juhatas sisse tavapärases formaadis Köler Prize 2016 (grand prix: Laura Põld / publikupreemia Art Allmägi). Köler Prize’iga paralleelselt osaleti Brüsseli kunstimessi Art Brussels non-profit sektsioonis koos Anu Vahtraga. Hooaeg jätkus veel kolme ülemajalise näitusega – Alice Kase poolretrospektiivne personaalnäitus, Soome kuraatori Jussi Koitela projekt “Linna mõjutajad”, ning Marten Esko kureeritud “Pseudo”. Näitusehooaja pikendusena ning teatava formaadiuuendusena lisandus tavapärasele põhihooajale galeriimahtudes isikunäitus esimesel korrusel – Paul Kuimeti “Perpendikulaarne”. Näitusetegevuse foonil käivitus avaliku mereruumi skulptuuriprojekt “Betooni valatud merelaine” koostöös Neeme Külmaga, mille osas ootame Tehnilise Järelvalve Ameti otsust.

2017 näitusehooaeg

EKKMi 2017. aasta näitusehooaja märksõnadeks on performatiivsus ja dialoog, varieerudes keskkondlikult kehtestunud kontrollist inimestevahelise dialoogi potentsiaalini infoühiskonnas.

Üle mitme aasta ei alusta näitusehooaega Köler Prize’i nominentide näitus, sest järgmine Köler Prize leiab aset 2018 aasta kevadel. See tähendab, et Köler Prize muutub üleaastaseks kunstiauhinnaks ning Köler Prize 2018 nominendid kuulutatakse välja juba 2017. aasta kevadel. Köler Prize’iga hakkab üleaastaselt vahelduma personaalnäituse formaat, mille eesmärk on võimaldada kunstnikule suuremahulise ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise isikunäituse produktsiooni ning professionaalset pikema-ajalisemat koostööd kuraatoriga ja sellega kaasnevat trükist.

I näitus (aprill)

2017. aasta näitusehooaeg avaneb aprillis Dénes Farkase mahuka sooloprojektiga, mille kuraatoriks on arhitektuuriteadlane ja kriitik Ingrid Ruudi. Farkas jätkab tõe kontseptsiooni kahtluse alla seadmisega tegeledes ühtlasi ruumi kui kontrolli ja tõe tootmise vahendiga.

II näitus (juuni)

Hooaja teine projekt vaatleb EKKMi kui alternatiivse institutsiooni senist dekaadipikkust tegevust Põhja pst. 35 hoones ning sellest tulenevaid potentsiaalseid tulevikustsenaariume, koosnedes Marten Esko ja Johannes Säre koostatud ekspositsioonist ning sellega põimitud diskussioonist.

III näitus (august)

Hooaja kolmas näitus on Evelyn Raudseppa kuraatoriprojekt, mis lähtub osaliselt Artishoki V Biennaaliga tõstatatud “kunsti-halli” kontseptsioonist, ehk musta kasti ja valge kuubi kohtumisest ning läheneb näitusetegevusele etenduskunstide kaudu.

IV näitus (september)

Hooaja neljas ning viimane ülemajaline näituseprojekt on Tallinna Fotokuu raames toimuv koostööprojekt Laurence Rasseli ja Soledad Gutiérrez’iga, kes kureerivad EKKMi ruumidesse dialoogile ja interaktiivsusele rajaneva projekti tööpealkirjaga “Vestlevad kujutised”. Projekt lähtub näituseruumist mitte kui näitamise ruumist, vaid tööruumist, tegemata vahet publikuprogrammil ja eksponeeritud teostel.

V näitus (november)

Viienda näituseprojektina lõpetab EKKMi 2017. aasta näitusemaja hooaja Kirill Tulini I korruse installatiivne ja diskursiivne sooloprojekt, mis keskendub kahele ideele ja nende ühenduspunktidele – autonoomia ja soojus – lähtudes nii EKKMi hoone ajaloost kunagise Tallinna Soojuselektrijaama abihoonena kui ka autonoomia mõiste ajaloolisest ja tänapäevasest kompleksusest.

Muuseumi kollektiiv täieneb

2017. aastal jätkavad Marten Esko ja Johannes Säre tegevjuhtidena ning EKKMi kollektiiviga liituvad Laura Toots ja Kirill Tulin.

Laura Toots on Tallinnas töötav kunstnik, kuraator ja õppejõud Eesti Kunstiakadeemias. Toots on olnud praktikatel Brüsselis, WIELSi Kaasaegse Kunsti Keskuses ning Amsterdamis, Manifesta Rahvusvahelise Fondi haridusosakonnas. Samuti on ta kaks aastat osalenud kirjastuse Lugemik tegevuses ning on ka käesoleva aasta sügisel toimuva Tallinna Fotokuu biennaali kunstiline juht.

Kirill Tulin on Moskvast pärit Tallinnas elav ja töötav interdistsiplinaarne kunstnik, kelle tegevusi ilmestavad märksõnad institutsioonikriitika ja virtuaalsus, kuid mitte ainult. Tulini viimaste silmapaistvamate näituste hulka kuulub pool-virtuaalne mitmeosaline projekt pealkirjaga “[ ]” kunstniku kodustuudios, Kunsthalle Linzis, Konstanetis ja Eesti Fotokunstimessil.